U Europskom parlamentu 18. svibnja je održana je radionica na temu neiskorištenog potencijala za razvoj ruralnog prostora kroz korištenje rezidbenih ostataka pri održavanju trajnih nasada. Radionicu su organizirali zastupnici Marijana Petir i talijanski zastupnik Paolo De Castro u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom i Energetskim institutom Hrvoje Požar. Sudionici radionice bili su predstavnici Europske komisije, zastupnici EU parlamenta i predstavnici poljoprivrednog i energetskog sektora.

U sklopu radionice dr. sc. Biljana Kulišić iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar prezentirala je i FarmCircle simulirajući učinke iskorištenja ostataka iz održavanja i rezidbe trajnih nasada i koristi za hrvatsko gospodarstvo i ruralni prostor, slijedeći preporuke Europskog suda za reviziju (2018.) za ostvarivanje sinergija između politike ruralnog razvoja (EAFRD) i obnovljivih izvora energije (RED). Ukratko, osvještavanjem voćara, vinogradara i maslinara o mogućnosti uštede od 600-650 eura po sezoni grijanja samo kroz korištenje agro-ostataka za grijanje, moguće je uštedjeti 31,9 M eura na strani uvoza loživog ulja u vanjsko-trgovinskoj bilanci. Procijenjenim potencijalom bi se moglo grijati 62.000 kućanstava na isplativ način.

„Smatram kako su još uvijek neslućeni potencijali različitih oblika i načina korištenja poljoprivrednih ostataka kao izvora sirovina u okviru bio-gospodarstva. To su sve nove tehnologije i mogućnosti koje su nam već pred vratima. U suradnji znanosti i poljoprivrednika vidim mogućnost za ‘otključavanje’ tog potencijala uz pomoć nastavka provedbe programa Horizon“, rekla je Petir i izrazila nadu da više neće biti diskriminacije u korištenju sredstava iz tog programa za nove države članice te da će nova istraživanja, projekti i spoznaje omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima da što prije počnu koristiti nove tehnologije i najbolje prakse kao i njihovi europski kolege.

Prezentacija sa događanja:

Agricultural waste workshop clean – José RUIZ ESPI, DG Agriculture and Rural Development

FarmCircle – Biljana Kulišić, EIHP

Take-off for sustainable supply of woody biomass from agrarian pruning and plantation removal – Prof. Massimo Monteleone, University of Foggia, Italy

Nakon radionice Biljana Kulišić, Marijana Petir i Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovale su u emisiji “Iz srca Europe” koju možete vidjeti ovdje: